Flickr er en webside, hvor man deler fotos. Det kan også siges at være en ”web service” og en ”online-kommunikations platform”.
Vil du lige se Flickr brugt af et bibliotek, så kig på: http://www.flickr.com/photos/nykoebingfbib/ , som er CB’s side gennem nogle år.
Flickr er en af de første web 2.0 ”ting” (fra 2004) og i dag rummer siden mere end 2 billioner billeder. Populariteten skyldes sidens organisations værktøjer, der tillader at man ”tagger” billederne, så at de er nemme at søge frem. (Og tags er jo det samme som emneord).
I denne uge skal du lege lidt med Flickr, og i den følgende ting – ugen efter pausen - skal du lægge dine egne billeder i Flickr.
Opgaver:
1. Søg i www.flickr.com! Find billeder fra biblioteker – i Danmark og i andre lande.
2. Find ud af, om der er billeder fra dit eget lokalområde.
3. Se om der er billeder af en musiker, kunstner eller forfatter du kender.
4. Se hvordan Flickr også kan bruges: http://krazydad.com/colrpickr/ . Klik på paletten i midten. Det er kun et ”legetøj”.
5. http://flickr.com/explore/ er en spændende del af Flickr, hvor man kan ”opleve”. Prøv linket ”a map of the world”, søge en lokalitet frem og se billeder derfra.
6. Skriv i din blog om dine oplevelser.
7. Og der er mange flere muligheder i Flicr: http://www.flickr.com/services/ - bare at I ved det…
Hvad må man med billeder?
Jeg vil henvise til Pernille Sauls indlæg på bloggen: faq: http://23ting-syd-faq.blogspot.com/2008/02/alle-de-love-og-regler-der-glder-i-den.html.
Pernille nævner begrebet Creative commons og muligheden for at bruge visse billeder, der ligger i Flickr - på bestemte betingelser.
Hvis du har billeder (”værker”) på nettet kan du give offentligheden ret til at bruge dem under en Creative Commons licens. Du opgiver ikke din ophavsret, men du bestemmer hvordan værket må bruges.
- Brugeren skal kreditere værket på den måde du angiver – og/eller
- Kun til ikke-kommercielt formål – og/eller
- Ingen bearbejdelser – brugeren må ikke ændre i værket – og/eller
- Del på samme vilkår – hvis brugeren ændrer/bearbejder værket, skal det viderespredes under en identisk licens.
Bibliotekarer bør kende til om Creative common, læs på Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons. Der er en dansk hjemmeside: http://www.creativecommons.dk/ - men undersiderne fungerer ikke pt., desværre - her den 20. april fungerer de så igen, herligt.
Eksperter i ting #10:
alfch@lolland.dk, svlar@naestved.dk, jho@guldborgsund.dk, louho@naestved.dk, ulje@vordingborg.dk, hapa@vordingborg.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar