søndag den 13. april 2008

Ting #9: Picasa: leg med billeder


clip_image002


Picasa kan finde og ordne alle dine billeder på pc’en.
Picasa kan redigere dine billeder.
Picasa kan hjælpe dig til at dele dine billeder med andre.
Og programmet er gratis.

Ting #9 går ud på, at du skal downloade Picasa, se hvordan programmet ordner dine billeder og lave lidt billedredigering. Hvis du ikke har nogen billeder på din pc må du ”hente” nogen. Og til sidst skal du skrive lidt om dine erfaringer i din blog.

Og hvorfor skal man så lige vide noget om billedredigering? Ja, det er selvfølgelig for at kunne beskære, fjerne røde øjne, rette op på en skæv horisont – og man skal også vide lidt om billedstørrelser hvis man vil lægge billeder i sin blog eller sende dem i en e-mail.

Opgaver:

1. Download Picasa fra http://picasa.google.co.uk/. Følg vejledningen på skærmen.

2. Lad programmet skanne din pc for at finde alle billeder. De bliver ordnet i forskellige mapper.

3. Nu skal du billedbehandle. Vælg et foto ved at dobbeltklikke på det. Det er klogt at lave en kopi, så du bevarer det oprindelige billede. (Gå under fil: gem en kopi). Læs skærmen og find de forskellige oplysninger om billedet – navn, dato, størrelse i pixels og byte.

4. Prøv først de automatiske funktioner: jeg føler mig heldig – automatisk farve – automatisk kontrast – og se hvad der sker. Du kan fortryde igen med en enkelt knap.

5. Beskær dit billede manuelt – klik på ”beskær” – ”manuel” – sæt musepilen i et hjørne, hold venstre knap nede og træk musen hen over billedet og slip til sidst – klip på "anvend"  hvis det er ok, eller "annulér"  hvis du vil fortryde.

6. Du skal prøve at fjerne røde øjne.
Gå på siden: http://www.photo-gallery.dk/side-09.htm
Download billedet lidt nede på siden af drengen med de røde øjne. (Husk – det er et beskyttet foto – du må ikke lægge det på din blog!) Du downloader det ved at højreklikke på det, vælge ”gem som” – vælg at placere det på skrivebordet.
Find dette foto i Picasa og dobbeltklik på det for at kunne redigere.
Klik på ”røde øjne” i listen "enkle forbedringer". Følg anvisningen på skærmen.

7. Prøv justéringer: stil f.eks. på farvetemperatur
Prøv effekter: gør skarpere.

8. Du gemmer dine billeder ved at gå i ”filer” i skærmens øverste navigationslinie. Eller ved at bruge knappen ”eksportér”, som også giver lejlighed til at komprimere billedet.
STOP lige engang. Hvad betyder det at komprimere, og hvorfor gør man det? Det kommer jeg tilbage til sidst i dette indlæg.

9. Med knappen ”e-mail” kan du let sende et billede via din G-mail.

10 . Husk at skrive i bloggen.

Det ”sociale” i dette program: du kan let overføre til din blog, til e-mail(G-mail) – og også gemme i et webalbum. Og alt dette er jo deling med andre.
At gemme i et webalbum springer vi over her, for i næste uge skal vi bruge ”Flickr” som er en slags webalbum.

Komprimering mm.:
Vil du sende et foto fra dit kamera med en e-mail, skal fotografiet komprimeres - ellers risikerer du at fylde modtagerens postkasse. Og det kan man som sagt gøre i Picasa med funktionen "eksportér". Komprimeringen betyder, at billedet fylder mindre og dermed overføres hurtigere via internet.
Jeg modtager ofte billeder fra kolleger, som skal bruges på bibliotekets hjemmeside. Jeg komprimerer dem med et betalings-billedbehandlingsprogram, hvor jeg kan bestemme en lang række betingelser - . Det sker, at mine kolleger gemmer disse billeder som en tekstfil - f.eks. word - og det er problematisk. Billeder har deres eget format, på nettet bruger man som regel jpg-filer eller gif-filer. Dvs. et billede hedder typist "billedea.jpg" ligesom en tekst-fil kan hedder "teksta.doc."

Vil du vide mere om billedbehandling?

http://www.dis-danmark.dk/wiki/index.php?title=Billedbehandling
er en ganske enkel side fra en Wiki” for slægtsforskere. I artiklen henvises til andre sider.

Eksperter:
alfch@lolland.dk; lhj@guldborgsund.dk; holm@lolland.dk; svlar@naestved.dk; ulje@vordingborg.dk; hapa@vordingborg.dk

Ingen kommentarer: