mandag den 12. maj 2008

Ting #12 YouTube & BibStream

YouTube

I denne uge skal vi lege med video på nettet.

YouTube er ubetinget den største og mest populære Internetportal for videoer. Her kan du gratis afspille video og lægge egne film ind. På YouTube finder du alt fra politiske taler, hjemmeproducerede hobbyfilm, musikvideoer til gamle tv-reklamer. Porno og videoer fra skolemassakrer er dog undtaget. YouTube er på ganske få år blevet en uundværlig ressource. YouTube ejes af - gæt hvem - Google!

Det er gratis at bruge YouTube, og du behøver ikke at oprette en konto for at se videoerne. Vælger du at oprette en konto, får du mulighed for at skrive beskeder til andre, dele videoer, oprette playlister og afmærke dine favoritvideoer.

Du kan læse mere dybtgående om YouTube på Wikipedia og Faktalink.

Nu er det din tur ...

Ligger du inde med en video, som du synes skal ud world wide, så hold dig endelig ikke tilbage. Opret dig som bruger, vælg et brugernavn og upload din video.

Til jer, som ikke ligger inde med et videoklip, start med at se et par af eksemplerne herunder:

Pølsemanden - af min kollega Inger Malling m. fl.

Fitna af Gert Wilders

Simon & Garfunkel - Monterey, 1967

Simon's Cat 'Let Me In!'

Danmark vinder EM i fodbold 1992

X Factor Martin - Somebody To Love

Nytårstale 1. januar 2008

Søg et par videoer efter eget valg, fx noget af din ynglingsmusik og afspil dem.

Læg en video efter eget valg på din blog. Kopier html-linjen under "Embed" til højre for videoen. Klik i feltet så det bliver blåt og tryk ctrl+c

Gå ind i din blog og opret et nyt indlæg. Vælg fanebladet "Rediger HTML" og tryk ctrl+v for at lægge det kopierede link ind i indlægget. Skriv en passende titel og udgiv indlægget.

Har du lyst til mere - så opret en konto og lav en playliste med dine favoritter.

BibStream

Optag, upload og del – det er filosofien bag BibStream, Danmarks svar på YouTube.

Bibliotekernes nye filmkanal, BibStream, skal samle danskernes egne kort-, dokumentar- og lokalhistoriske film, så de fremover kan findes ét sted.
BibStream gik på nettet den 8. januar og indeholder allerede nu over 150 kort-, dokumentar- og lokalhistoriske film, som er produceret af landets filmværksteder, medieskoler, lokalarkiver og videoamatører, og flere er på vej.
BibStream er et udviklingsprojekt etableret i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Randers, Viborg, Herning og Århus, med støtte fra Biblioteksstyrelsen. BibStream samarbejder bl.a. med DK4, Den Europæiske Filmhøjskole, Animation Workshop i Viborg, Århus Filmværksted, Odense Filmværksted samt musik- og filmbranchen m.fl.

For at kunne afspille videoerne i BibStream.dk kan det være nødvendigt at hente et plugin, Silverlight. Nå du første gang går på BibStream, vil du tydeligt kunne se om Silverlight mangler.

BibStream er opdelt i fire kategorier:

Kort og Dok:
BIBSTREAM ønsker at styrke danske filmtalenter. Et af vores mål er at blive eksponenter for nye instruktører og producenter fra græsrodslaget i dansk film. Derfor kan du bl.a. uploade din film i 16:9 format, give den relevante tags og links og komme i dialog med andre nye filmskabere.

Videoklip:
BIBSTREAM er også rettet mod alle, som har en sjov, anderledes eller interessant hobbyvideo liggende, - eller har planer om at lave en fra næste ferie, rejse eller begivenhed. Hvis det er tilfældet så upload din film på BIBSTREAM under ”Videoklip”.

Lokalhistorie:
Den danske filmskat er ikke kun Lars Von Trier og Ole Bornedal. Rundt om på landets biblioteker og de mange lokalhistoriske foreninger, ligger en masse historiske film, som blot venter på at blive opdaget af mange flere. Derfor vil BIBSTREAM arbejde på, at de film kan ses på BIBSTREAM.

Biblioteksinfo:
BIBSTREAM vil gerne vise, hvad der bl.a. sker på bibliotekerne i Danmark. Under fanebladet ”Biblioteksinfo” kan du bl.a. se informationsfilm, reportager, forfatterinterviews m.m. og indslag om temadage, møder, konferencer og andet biblioteksfagligt, som måske interesserer dig.

Din tur ...
Gå på opdagelse i de forskellige kategorier og find et par spændende film.

Læg en video fra BibStream ind i din blog ved hjælp af linket i feltet "Indsæt på webside". Fremgangsmåden er dem samme, som du benyttede under YouTube.

Hjælp
Får du problemer undervejs så kontakt en af eksperterne eller benyt dig af supportcafeerne.

Eksperter: ltb@guldborgsund.dk, jho@guldborgsund.dk, svlar@naestved.dk, alvol@naestved.dk, lije@vordingborg.dk ms@moenbib@dk, suni@vordingborg.dk

Ingen kommentarer: