søndag den 28. september 2008

Ting # 22 -Wikipedia - den fri encycklopædi

image

En wiki er en hjemmside, hvor alle kan redigere teksten - den mest berømte wiki er Wikipedia. Ordet wiki stammer fra Hawaii og betyder hurtig - "wiki wiki" udtales "viki viki".

Wikipedia er et online-leksikon, hvor alle kan levere bidrag og redigere en hvilken som helst artikel. Filosofien er, at ingen ved alt, men alle ved noget og summen af viden skaber et gigantisk leksikon Wikipedia frit tilgængeligt for alle.

Wikipedia begyndte i 2001 og rummer i dag over 10 mio. artikler på mere end 250 sprog og har over 3 mio. registrerede brugere. Tallet for danske artikler er p.t. næsten 94.000.

Wikipedias styrke er, at man ofte kan finde omtale af aktuelle begivenheder få timer efter, de har fundet sted. Svagheden er, at artiklerne er uens, både hvad angår indhold og længde.

Wikipedia er jævnligt blevet kritiseret for sin troværdighed, da der ikke stilles krav til skribenternes faglige balast, ligesom de enkelte artikler heller ikke skal godkendes af en redaktør. Det videnskabelige tidsskrift Nature bad i 2005 en række eksperter sammenligne artikler fra Encyclopedia Britannica Online og Wikipedia. Resultatet var følgende: Wikipedia indeholdt 162 fejl og Britannica 123 fejl.

Nu er det din tur

Åbn den danske version af Wikipedia - http://da.wikipedia.org/wiki/Forside. Klik dig rundt og bliv fortrolig med siden. Brug Søg for at søge på de sammenhænge ordet indgår i. Brug Gå til for at gå direkte til den pågældende artikel. Afprøv fx. forskellen med søgeordet Maribo.

Tjek artiklen Vild med dans - er den ajour?

Gå til artiklen om Bernstoff Slot klik på fanebladet diskussion. Læg mærke til hvor kort tid der går fra at Broadbeer anfægter en oplysning til at den rettes.

Søg fx Bernstoff Slot i Google og læg mærke til hvor højt på søgeresultatlisten artiklen fra Wikipedia placeres. Pointen er, at du ikke behøver at søge direkte i Wikipedia, da alle Wikipedias artikler indekseres separat i Google og ofte er blandt de 10 første poster i Google.

Tjek den engelske udgave af Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Skriv om dine oplevelser med Wikipedia på din blog.

Ekstra

Har du lyst til selv at bidrage til Wikipedia - så begynd med at læse Hjælp: Velkommen nybegynder, herefter kan du øve dig lidt i Sandkassen. Det er en god idé at begynde med at forbedre andres artikler med korrektur og mindre tilføjelser.

Kunne du tænke dig at få din helt egen wiki, så findes der en række gratis webtjenester til formålet.

Er det stadig lidt uklart, hvad du kan bruge en wiki til, så kik lige på Wikis in Plain English


Ugens eksperter 24/7 (næsten)

uk@guldborgsund.dk, svlar@naestved.dk, holm@lolland.dk, alvol@naestved.dk, annie@vordingborg.dk, mems@vordingborg.dk, migo@vordingborg.dk

Ingen kommentarer: