søndag den 7. september 2008

Ting #20 - Facebook

image


Facebook er hjemmeside, hvor du opretter en profil og skaber netværk med andre venner og bekendte, som er på Facebook. Mange bruger Facebook til at finde gamle klassekammerater. Du kan også oprette eller tilmelde dig grupper, fx. arbejdspladser, skoler eller geografiske områder.



Facebook er sammen med MySpace verdens førende digitale, sociale netværk - og lad det være sagt med det samme - en rigtig tidsrøver. Facebook havde 132,1 millioner besøgende i juni måned i år.



Facebook blev oprindelig skabt som en hjemmeside for studerende på Harvard University, hvor de studerende kunne komme hinanden ved, men er nu bredt ud til alle, som bare er i besiddelse af en e-mailadresse og over 13 år.



I 2007 blev Facebook med rette kritiseret for at indsamle og videregive oplysninger om brugerens adfærd uden, at brugeren kunne modsætte sig dette. Efter et massivt pres fra brugerne blev dette dog ændret. Facebook indsamler stadig oplysninger om brugerens adfærd, men nu skal brugeren give accept til at oplysningerne videregives til brugerens kontakter på Facebook. Et andet kritikpunkt har været, at det ikke var muligt at nedlægge sin Facebook-konto, men også dette er ændret.



Facebook har i foråret 2008 gennemgået en række ændringer, bl.a. er det nu muligt at vælge en dansk udgave og i p.t. er layoutet under forandring.



Vil du have mere baggrundsviden om Facebook, så læs videre på Faktalink.dk



Nu er det din tur ...



1. Opret en profil på Facebook


Klik ind på http://da.facebook.com/ og udfyld den blå boks. Jeg vil anbefale, at du bruger din gmail-adresse.


Tryk på Tilmeld.


Gå til din Gmail-konto, åbn mailen fra Facebook og klik på linket for at aktivere din profil.


Når du har aktiveret din profil, er du tilbage på Facebook - Vælg Spring over i Trin 1 og Trin 2. På Trin 3 kan du enten vælge din by eller Danmark.



2. Inviter en ven



image



Klik på Venner (topmenuen) og tast navnet på den person du vil finde i Søg efter personer


Du får nu vist en liste med personer med det navn, du har søgt på. Når du har fundet den rigtige, så kan du enten vælge Tilføj som ven, Send en besked eller Vis venner. Når du tilføjer en ven, skal vennen svare og godkende.


Mens du venter på svar, så brug tiden på at tjekke dine "Privatlivs-indstillinger" - hvem må se hvilke oplysninger. Lidt afhængig af layout, så er det enten Privatliv (topmenuen),


image
eller Indstillinger -->Privatlivsindstillinger (topmenuen)
image


3. Rediger din profil

Klik på Profil. Du får nu vist en silhuet, klik på Overfør et profilbillede, og tryk på gennemse for at finde et foto på pc'en.

Bekræft, at du har rettighed til billedet og klik på Overfør billede. Du har nu fået billede på din profil, det er det billede som hjælper alle andre til at finde frem til dig.

Hvis du har lyst, kan du give lidt flere omlysninger om dig selv. Klik igen på Profil , under Informationer, klikker du på Udfyld din profil. Bemærk hængelåsene ud for de enkelte rubrikker under Kontakt - her bestemmer du, hvem der må se de oplysninger, du giver.

4. Bliv medlem af en gruppe

Facebook rummer et utal af forskellige grupper - sociale netværk. Langt de fleste er offentlige, så dem kan alle Facebook brugere blive medlem af. Der er også lukkede grupper, her skal du inviteres til et medlemskab.

Du tilmelder dig en gruppe ved at klikke på Grupper (menuen til venstre)

Søg fx. på biblioteker eller Guldborgsund, eller andre geografiske områder eller noget helt andet, som interesserer dig. Ønsker du at blive medlem af en gruppe, så klik på Bliv medlem af gruppe. Dine venner vil nu kunne se, at du har tilmeldt dig den pågældende gruppe.

Du kan også selv oprette en gruppe - klik på Grupper (menuen til venstre) og klik på + Opret ny gruppe og udfyld formularen.

Lidt mere om Facebook

Som nybegynder på Facebook, kan det hele godt virke lidt kaotisk. Men bare klik dig ind på hvad som helst, så får du hurtigt en fornemmelse af, hvad det hele drejer sig om. Hold øje med, hvad dine venner tilmelder sig og lad dig inspirere af dette. Bliver det hele for uoverskueligt så klik på Profil eller Hjem, og du er tilbage hos dig selv.

Inden du er helt færdig med Facebook, så skal du lige stifte bekendtskab med Status  og Væggen.
Status -
klik på Hjem i topmenuen. Under Statusopdateringer (højre) klikker du på Hvad laver du lige nu?  Her skriver du fx. hvad du laver nu, eller hvordan du har det. Alle dine venner kan nu følge med i, hvordan du går og har det.

Væggen er en kommentarboks på din profil, som er tilgængelig for alle dine venner. Her kan dine venner skrive små kommentarer eller sende videoklip.

Facebook rummer et utal features udviklet af brugerne: du kan give dine venner små gaver, uddele karma, chatte med dine venner og ... og...

Jeg kan kun opfordre dig til at gå på opdagelse - du vil enten blive grebet af Facebook-feberen eller også vil du synes, at Facebook er det argeste navlepilleri (så anbefaler jeg LinkedIn) for 700.000 danskere kan da ikke ta' fejl?

Eksperter: ltb@guldborgsund.dk,  eek@guldborgsund.dk, svlar@naestved.dk, tdjen@naestved.dk, majra@naestved.dk, louho@naestved.dk, ldrp@vordingborg.dk, mems@vordingborg.dk, timh@vordingborg.dk, kirha@naestved.dk

Ingen kommentarer: